top of page
beophentivey

העולם הסודי של הפטריות

בתמונה, צילום תקריב של שתי פטריות מבצבצות מהאדמה

בשקט,

בחסות החשיכה שמתחת לפני האדמה,

נפרשת רשת חברתית מעולם אחר

עולם שקט, חרישי, יעיל, פוטנטי, על גבול המסתורי...

עולם של פטריות.

 

פטריות הן קבוצות עתיקות של אורגניזמים, שקיימות בעולם מיליארדי שנים, (מחקרים מצאו עדויות לכך שפטריות התפתחו הרבה לפני הופעת צמחים ובעלי-חיים מורכבים) ואפשר לומר שפטריות ממלאות תפקיד משמעותי בהתפתחות החיים כפי שאנחנו מכירים אותם ובשימור מערכות אקולוגיות מורכבות על פני היבשה - מרתק !

 

לפני שנתחיל בסדרת כתבות על פטריות כיאה לחורף כהלכתו, נכיר את עולם הפטריות שנמצא מתחת לפני האדמה ונקרא "רשת האינטרנט הגדולה בטבע" - Wood Wide Web.


עולמן המרתק של פטריות נמצא מתחת לפני האדמה. תחת האדמה גְּדֵלָה ומתרחבת מערכת סיבים צינוריים דקים באמצעותם סופגות פטריות מים, מינרלים וחומרי הזנה. הסיבים הללו יוצרים רשת צפופה שמאפשרת לפטריות להגדיל את שטח המגע שלהן עם הסביבה – הרשת הזו נקראת מיצלה או רשת מיקוריזלית (מיקו=פטריה, ריזה=שורש) היא כנראה רשת האינטרנט הראשונה, הגדולה, העוצמתית והחכמה ביקום..... לא בִּכְדִי מכנים אותה רשת האינטרנט של הטבע, כיוון שהרשת הזו, משמשת להעברת חומרים וּמְסָרים כימיים בין צמחים.


רק כדי לסבר את אוזנכם הכרויה, הרשת הזו מקיפה את כל כדור הארץ אין נפילת שרתים, ללא תלות בחשמל, אין באגים, אין מונופוליזם של גוף זה או אחר – רק אמא אדמה וטבע נֶטו ולטובתנו על מלא כמו שנהוג לומר היום.


פטריות מלמדות אותנו על עוצמתן של מערכות יחסים ובכלל זה, על סימביוזה - שׁוּתְּפָנוּּּת בעברית. ישנם כמה סוגי מערכות סימביוטיות, פטריות מנהלות סימביוזה המכונה מוּטוּאֲלִיזְם המשקפת יחסי גומלין בהם שני שותפי מערכת היחסים מפיקים תועלת - שווה?.... - שווה !


על מנת להבין את עומק עוצמתן של פטריות עוד לפני שנפרט את סגולותיהן הבריאותיות, נתבונן ונלמד על עוצמתה של אותה רשת מיקוריזה:

  • רשת מיקוריזה היא מערכת שנוצרת מתחת לפני האדמה, היא נוצרת משילוב של תפטירי פטריות שמחוברים לשורשי צמחים.

  • רשת המיקוריזה מפרקת חומרים אורגניים באדמה (מטהרת את האדמה) ומחזירה מינרלים וחומרים מזינים לאיזון אקולוגי.

  • מיקוריזה משמשת רשת תקשורת בין צמחים, ברשת מועברים חומרים מזינים (חנקן, זרחן, מים) מה שעשוי להפחית צורך בשימוש בדשנים כימיים. שיתוף משאבים באמצעות רשת המיקוריזה מסייע לצמחים צעירים להתחבר לרשת ולקבל משאבים לצמיחה מצמחים בוגרים.

  • רשת זו משפרת את העמידות ואחוזי הצלחת התפתחות של צמחים צעירים תוך הזנת משאבים והתמודדות עם תקופות יובש או פתוגנים.

  • מסרים שמועברים ברשת המיקוריזה, הם מסרים כימיים והם עשויים להתריע מפני סכנות, התקפי חרקים ושאר מחלות.

  • יש אומרים שרשת המיקוריזה יכולה לשמש חומר גלם לבנייה בשל יכולתה ליצור חומרים קלים, עמידים ומתכלים - קחו דקה לחשוב על העוצמה הזו..


בתמורה, הצמחים מספקים לפטרייה סוכרים שנוצרים בתהליך הפוטוסינתזה.

 

 מה שאנחנו יוצאים לחפש השכם בבוקר ביער אחרי לילה גשום, הוא פרי הפטרייה אותו אנחנו נוהגים לאכול טרי או לבשל.

כולי תקווה שאתם יודעים בוודאות מה אתם קוטפים כי באותה המידה שפטריות יודעות להיות פוטנטיות ובעלות כוח ריפוי עוצמתי, הן גם יודעות להיות רעילות עד כדי קטלניות – כך שאם אינכם יודעים בוודאות מוחלטת לזהות פטריות מאכל – איך אמר ביידן? DON'T.

 

שימוש בפטריות מתועד כבר בימי הפרעונים ובסין העתיקה כמקור מזון, לחיזוק הגוף, טיפול במצבים בריאותיים שונים וכסגולה לאריכות ימים. בחלק מהפטריות זוהו רכיבי תזונה ייחודיים בעלי מגוון פעילויות התומכות בבריאות אדם וכמסייעים בטיפול במצבי חולי שונים, פטריות אלה מכונות "פטריות מרפא" (Medicinal Mushrooms) והן מהוות פחות מ 10% מכלל הפטריות המוכרות כיום לאדם.

 

פטריות מרפא מקדמות חיוניות ואנרגיה, תומכות במערכת החיסון ומשפרות בריאות קוגניטיבית. מפחית פעילות רדיקלים חופשיים ואף תומך בהחלמה ממחלות קשות הנחשבות חשוכות מרפא.

פטריות מרפא ידועות כאדפטוגנים עוצמתיים המשפרים את התגובה המערכתית ללחץ פיזי, ביולוגי, רגשי וסביבתי. כל הפעילויות המיוחסות ליכולתן הפוטנטית של פטריות מתקיים בזכות התרכובות הייחודיות שבהן הכוללות ויטמינים, נוגדי חמצון, טָרְפֶּנים, פֹּולִיסְכָּרידים מיוחדים הנקראים בטא-גְּלוּקָנים. השילוב הייחודי הזה, מחזק את מערכת החיסון, משפר בריאות קוגניטיבית, מפחית את פעילות רדיקלים חופשיים ומחקרים רבים מראים שחומרים אלו תומכים בהחלמה ממחלות קשות וחשוכות מרפא.

 


 כחומר למחשבה ובפרט בעיתוי הנוכחי, רגע לפני שמתחילה לה שנה אזרחית חדשה - אני מוצאת את ההזדמנות הנפלאה ללמוד מהטבע. פטריות בדרכן הייחודית והעתיקה שנשתמרה לאורך כל השנים משקפת לנו על תצורות חיים, על שותפות ועוצמתה.


בכתבות הבאות אפרט על כל פטריית מרפא בנפרד - על סגולותיה והתועלות שברשותה.






 

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page