top of page
beophentivey

סדרת כתבות - תבליני חורף - קִימֶל

בתמונה ערימה של זרעי קימל

 

 זוכרים שפעם, לפני שנות דור ומעלה הלכנו למכולת עם סל סרוג או סל פלסטיק לרכוש את מוצרי הבסיס.


לחם כידוע, הוא מוצר בסיס ובפרט בבית הורי, אצל אבא שלי הארוחה התחילה ב-"לחם עם", זה יכול היה להיות פרי, ירק, או מרק והוא היה מרוצה לגמרי, העיקר שיהיה לחם ושיהיה לחם טוב.


במכולת של שְׁטוֹרְךְ (שרק לאחרונה נודע לי שמקורו בגרמניה ומשמעו "חסידה"), כל סוגי הלחם הונחו בארון לחם עשוי עץ, ממודף ומרושת כדי למנוע כניסת זבובים ושאר מרעין בישין – כך שיכולת מרחוק (אם השכמת קום) להריח כיכרות לחם שעדיין היה חמים – זר לא יבין את העונג הזה...

 

פעם, היו לחמים שונים מהלחמים שמוכרים היום. היה לחם לבן, לחם שחור (כמה טעים), לחם חי (שדי מזכיר לחם פומפרניקל של היום), לחם ירח עגול, היו לחמניות מאורכות ומבריקות והיה לחם קימל.


לחם קימל היה מעדן כך אמרו המבוגרים והתענגו מהריח שאישית לא יכולתי לסבול. לחם קימל היה צר יותר משאר הלחמים ואני זוכרת שבבית סבתי היה ויכוח קבוע מי יזכה ב-"נשיקה" של הלחם – בפרוסה הראשונה הלא היא קצוות הלחם.

 

שנים חלפו מאז ולמדתי להכיר את הקימל ולהשתמש בו במגרש המשחקים הפרטי שלי – המטבח ובכל הזדמנות שיש לי לאפות לחם או לרכוש אחד שכזה במאפייה, אני עפה לזיכרונות הילדות ומתמוגגת מהלחם.

 

קימל, או כפי שמכנים אותו ביידיש "לחם כמון", הוא מאפה מסורתי שמקורותיו מהמטבחים היהודיים של מזרח אירופה –(פולין, ליטא, אוקראינה ורוסיה). קימל נקרא על שם הזרעים שמאפיינים אותו = זרעי כמון Caraway אלו שמעניקים לו את טעמו וריחו הארומטי המיוחד.

 

יהודים שהיגרו ממזרח אירופה לארצות-הברית בשלהי המאה ה-19 וראשית המאה ה-20, הביאו איתם את הקימל לארה"ב שם הוא התפרסם בעיקר במאפיות יהודיות בערים גדולות כמו ניו-יורק.

אם אתם מסתובבים בניו-יורק ועיניכם פקוחה, תוכלו למצוא לא מעט מאפיות יהודיות, חלקן אפילו משאירות את חדר האפייה פתוח כך שעין הקונים יכולה להתרשם מתהליכי האפייה של המאפים השונים. במאפיות אלו תוכלו למצוא לחם קימל, בייגלה קימל, חטיפי וקרקרים עם קימל והם נפלאים בפרט עם פלטת גבינות ויין – בפרט אם אתם אוהבים את הטעם והריח המיוחד שמביא איתו קימל.

 

קימל מככב גם במטבח ההודי, והמטבחים יהודי צפון אפריקה וכמו שכולנו יודעים, את התבלינים "פותחים" בראשית הבישול בשמן, מה שמעניק לתבשילים טעם מיוחד. כך בדיוק מתחיל בישול כריימה בפתיחת זרעי כוסברה, שומר וקימל ורק אז מתווסף לו המשך התבשיל עם דגים, לימון ורסק עגבניות ויש הבדל עצום עם פתיחה תבלינית שכזו – שווה לנסות.

 

בתמונה צמח קימל - קרוייה מתורבתת

קימל – קרויה תרבותית היא צמח לבית משפחת הסוככיים הנפוץ באירופה ואסיה. לקימל זרעים בצורת ירח בגודל של כ-2 מ"מ.




הרפואה האקלקטית משתמשת בעלים, בזרעים ובשורש הצמח.


רופאים מהעת העתיקה השתמשו בשורש קימל למאכל ולפינוי ארס מגוף שנעקץ ע"י בעל חיים ארסי – (דיוסקורידס)


גַּלֶנוֹס מציין שמים בהם הושרו זרעי קימל, מסייעים לחיטוי פצעים למניעת מחלות מידבקות ולשתייה לנערות חיוורות וחלשות על רקע מחזור כבד.


אבון-סינא הותיר אחריו מורשת המלמדת ששתיית תה בו חלטו זרעי קימל משתן ופותח את הכליות, מסדיר מחזור חודשי, יעיל לכאבי בטן ומחלות מעיים. יעיל לטיפול בצהבת.


הרמב"ם האמין שלקימל סגולה לשמירת הבית מפני גניבות, לדבריו פורץ שנכנס הביתה והריח את ריח הקימל קפא על מקומו.


יהדות תוניס שמשתמשת רבות בקימל מערבבים זרעי קימל בפלפל שחור ודבש כתרופה נגד הרטבת לילה לקטנטנים שטרם נגמלו וגם למבוגרים שסובלים מקושי בשליטה על סוגרים.


יהדות טריפולי מאמינה שעשן העולה מזרעי קימל שרוף בעלי יכולת טיפול בכולירה ושאר מחלות רוח ושגעון למיניהן.


יהודי פרס נוהגים לטחון את הזרעים, לבשלם במים ולהוסיף להם סוכר כמענה למי שנתקף בהלה ופחד פתאומי.


יהדות מרוקו משתמשת בקימל כתבלין מעורר תשוקה (אפרודיזיאק) וכתרופה למניעת התקפי לב ודלקות מעיים.


בתום כל ארוחה הודית, תוגש לכם קערית ובה סוכריות צבעוניות שהן זרעי קימל מצופות סוכר צבוע בשלל צבעים וזאת לספיחת גזים במערכת העיכול.


ערכים תזונתיים של 100 ג' קימל:

17מ"ג נתרן, 38ג' סיבים תזונתיים, סה"כ 4.73מ"ג ויטמינים ממשפחת B, 18 מק"ג ויטמין A, 10מק"ג חומצה פולית, 21מ"ג ויטמין C, 2.5מ"ג ויטמין E, 689מ"ג סידן, 16.25מ"ג ברזל, 258מ"ג מגנזיום, 568מ"ג זרחן, 5.5מ"ג אבץ, 1351מ"ג אשלגן !!!

 

בכל הטוב הזה משתמשת הרפואה הטבעית לטיפול בספיחת גזים ממערכת העיכול – קימל מסייע לשיפור מערכת העיכול, לטיפול במניעת עצירות, לניקוי רעלים מהגוף, להפחתת בחילות, להפחתת דלקתיות במעיים, לכיוח מערכת הנשימה וטיפול בשיעול רטוב, לחיזוק מערכת החיסון, לשמירה על הלב ומניעת התקפי לב וכמעורר תשוקה מינית.

 

שמן אתרי קימל:

בעל תכונות מסייעות ותומכות במערכת העיכול החל מחיטוי חלל הפה ושמירה על השיניים ועד טיפול בספיגת נוטריאנטים, ספיחת גזים והרגעת מערכת העיכול תוך עידוד תיאבון.

יעיל למערכת נשימה עליונה, יעיל לקשיי נשימה, מכייח ומקל למצבי שיעול יבש.

אנטי קרצינוגני, מסייע לטיפול בגודש בשדיים, לטיפול בציסטות בשד, אנטי היסטמיני, מקל על כאבי מחזור

 

התוויות נגד:

אין להשתמש באופן ישיר על גבי העור אלא למהול בשמן נשא, אסור לשימוש בטרימסטר ראשון להיריון.

 

 

ואם כבר קימל ובריאות באופן טבעי, קבלו מתכון מוצלח במיוחד בשילוב ברמה הבריאותית ובטעמים:

 

כרוב כבוש וקימל:

1 ק"ג כרוב לבן

1 תפוח עץ מרוסק (גראנד סמיט)

1 כפית מלח

1 כפית גדושה זרעי קימל

 

קוצצים דק את עלי הכרוב (עם כיוון הסיבים כלומר לאורכם)

בקערה גדולה מועכים היטב בעזרת היד את הכרוב הקצוץ על מנת למצות ממנו את הנוזלים (זוכרים שהנוזל המותסס הזה הוא פרה-ביוטיקה? – המצע ממנו ניזונים חיידקים פרוביוטיים במעיים)

 

מוסיפים תפוח עץ מגורר, מלח ושרעי קימל מכניסים הכל לצנצנת כבישה תוך כדי לחיצה חזקה כלפי מטה על מנת שהנוזלים יכסו את הכל וסוגרים את הצנצנת.

מדי יום לנער היטב את הצנצנת, אחרי כ-3/4 ימים הכרוב מוכן. (אין צורך לשמור בקירור).

Commentaires


bottom of page